PROGRAMOK - LÁTNIVALÓK


Agárd - Gárdonyi Géza mellszobra: Gárdony szülöttje Gárdonyi Géza, eredeti nevén Ziegler Géza. Nevét szülőfalujának tiszteletére vette fel. Mellszobra megtalálható Agárdon, a Petőfi Sándor utca és Balatoni út. sarkán egy hangulatos parkban. 


Agárd - H2O Akváriumház: H2O Akváriumház a Velencei-tó vízi élőlényeinek bemutatóháza. A Velencei-tó jellegzetes halfaunájának, illetve a halak mellett más vízi élőlények - szitakötőlárvák, vízi skorpiók, vízi botpoloskák - megfigyelésére is lehetőség nyílik az agárdi hajóállomásnál 2014. augusztus 1-jén átadott H2O Akváriumházban. 8 akváriumban, 7085 liter vízben feltárul a Velencei-tó víz alatti élővilága: a Velencei-tó jellegzetes halfaunája, rejtőzködő halfajok megfigyelése, szitakötők átváltozása, gyerkőcöknek játékos tesztek, feladatok megoldása. Cím: Gárdony (Agárd), Tópart u. 1.


Agárd - Chernel István Madárvárta: Az agárdi Madárvárta 1957-59-ig épült, elődje az 1927-ben létesített dinnyési Madárvárta a II. világháborúban tönkrement. A Madárvárta 1965-ben vette fel Chernel István nevét. A Madárvártát 1959-ben építtette Radetzky Jenő a fiatalok madártani, természetvédelmi nevelése, kutatók bázisa, alkalmi látogatók kalauzolása céljával. A 2010-es felújítást követő átadó ünnepség után, 2011-ben újra indult az élet. Évről évre egyre többen keresik fel új és visszajáró vendégek. Szezononként közel kétezer látogató érkezik a tóparti madarászbázisra, közülük sokan külföldiek szerte Európából. Sokan kedvet kaptak, hogy megtekintsék az "új" Madárdal tanösvényt és a helyi természeti értékeket. Idén páratlan gazdag madársokaság lepte meg a Dinnyési Fertőt, ami egész nyáron sok-sok látnivalót nyújt az érdeklődők számára. Információk: Chernel István Madárvárta, Cím: 2484 Agárd, Chernel I. u. 57., Tel.: 06/30/838-9785, E-mail: madarvar@gmail.com   Egyéni látogatókat szerdán, szombaton és vasárnap reggel 9 órától várnak. Csoportoknak más napokon előzetes bejelentkezés szükséges .


Agárd - Agárdi Gyógy- és Termálfürdő: Az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő kültéri családi és termál medencével, valamint fedett családi élménymedencével és gyógymedencével várja vendégeit. Aktuális nyitvatartás és árak: www. agarditermal.hu    Elérhetőségek: 2484 Agárd, Fürdő tér 1. Telefon: +36 22 579 230


Agárd - Gárdonyi Géza Emlékház: A nagy magyar író 2007-ben felújított szülőházában 2009-ben a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Heves Megyei Múzeumi Szervezet új emlékkiállítást rendezett be. A tárlat bemutatja Gárdonyi Géza életének legfőbb állomásait, irodalmi munkásságának kiemelkedő értékeit. A tárlókban naplója és műveinek legszebb kiadásai mellett néhány eredeti, személyes tárgya is megtekinthető. A múzeum nyitva tartása: április 1-től október 31-ig hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig. A téli nyitva időszakban, november 1-től március 31-ig, csak csoportok részére, előzetes bejelentkezéssel látogatható. 

Cím: 2484 Agárd, Sigray u. 3.  Előzetes bejelentkezés: telefonon: 06-30-905-4870 vagy 06-30-402-6811  

E-mail: gardonyvar@gmail.com


Dinnyés - Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ: a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ 2010-ben átadott rendezvényközpont Gárdony Dinnyés településrészének központjában található. A csendes, falusias környezetben elhelyezkedő létesítmény vonzerejét építészeti különlegessége, kiváló felszereltsége mellett növelik a természeti, táji adottságok. Innen indul a Madárdal tanösvény, amely Gárdony város területén és a Dinnyési-Fertő Természetvédelmi Területen vezet. Programok: www.gardonykultura.hu  

Elérhetőségek: 2485 Dinnyés, Gárdonyi Géza u. 25., Tel.: 06 30 905 4880Email: dinnyeshkp@gmail.com


Dinnyés - Madárdal Tanösvény: A Madárdal-tanösvényt 2010-ben helyi kezdeményezésre alakították ki, mely a Velencei-tó és a dinnyési Fertő madár-és növényvilágának természeti érdekességeinek megismerését teszi lehetővé. A tanösvény 15 km hosszú, mely három részből áll. Tóparti túra: a dinnyési Hagyományőrző Központtól az agárdi Gárdonyi Géza Emlékházig vezet. A tó nádfoltokkal borított nagy tisztásain és a nádszegélyekben még ma is sok hal él. Leghíresebbek az őshonos ragadozó halak. Harcsa, süllő, csuka és balin tizedeli a kisebb halrajokat. Szikes túra: a Dinnyési-fertőtől az elzamajori Pelikán-ház Erdei Iskoláig vezet. Az útvonalon kerékpárral vagy lovaskocsival is végigmehetünk. A vízparton többek között kékbegy, piroslábú cankó és bíbic költ. Az útvonalon kerékpárral vagy lovaskocsival is végigmehetünk. Müller István túra: 3 km-es körutat jár be a Dinnyési-fertő melletti, hajdan mocsaras területen. Az első két túra ismereteit a kihelyezett információs táblákon olvashatjuk el. A terepi körútról nyári ludak, nagykócsagok életébe tekinthetünk be. A túra elnevezése a Dinnyési-fertőn közel ötven évig dolgozó természetvédelmi őrnek állít emléket. Egyedi kialakításának köszönhetően az útvonal több irányból is végigjárható, illetve több helyen meg is szakítható a bejárása. Minden egyes kiindulópontnál nagyméretű általános tájékoztató táblát helyeztünk el, rajta a teljes terület térképével. 38 db közepes méretű tábla szolgálja a tájékozódást, illetve az adott helyszínen lévő természeti képződmények, élőlények és kulturális látnivalók részletes megismerését. Látogatható: egész évben szabadon látogatható. További információ és szakvezetés kérhető: Fenyvesi László 06 30 663 46 30  E-mail: dinnyes@dinpig.hu  A "Tóparti túra" a dinnyési Hagyományőrző Központtól, a "Szikes túra" és a "Müller István túra" Dinnyésen a Vörösmarty utca nyugati végétől indul.


Dinnyés - Várpark: A Várpark Dinnyés központjában helyezkedik el. Megalkotója Alekszi Zoltán 2012-ben kezdett foglalkozni a megvalósítással, kivitelezéssel. A Várpark különlegessége, hogy középkori magyar várakat mutat be, egyedülálló módon, hiszen az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből. 35 vár készült el, eredeti tájolással. A várakat sétány övezi, így végigsétálva elénk tárul a történelem. A Várpark minden korosztály számára színvonalas kikapcsolódást biztosít. Ideális lehetőség kihelyezett történelemóra tartására, igény szerint mi is biztosítunk speciális foglalkozást. Ezekre várunk csoportokat, osztályokat előzetes bejelentkezés után. Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 9.00-18.00  Elérhetőségek: 2485 Dinnyés, Kossuth u. 17.  Telefon: 06 20 928 7156 Email: info@varpark.hu      www.varpark.hu


Gárdony - Gárdonyi rönkvár: A Gárdonyi rönkvár az Egri vár, az Egri csillagok c. regény helyszínének kicsinyített mása, Gárdonyi Géza szülőháza mellett épült meg Agárdpusztán. A Rönkvár hozzájárulhat a hősies helytállásról való emlékezet fenntartásához hasonlóan Gárdonyi Géza regényéhez, az Egri csillagokhoz. Ha meglátogatják a rönkvárunkat , reményeink szerint közelebb kerülnek az akkori korhoz, a régi emberekhez; a regény történései élményszerűbbek lesznek a rönkvárbeli kalandok után. A gárdonyi várkapitány végigkalauzolja őket a váron, a kazamatarendszeren, és természetesen bepillantást nyerhetnek a várvédő vitézek életébe! Igyekszünk olyan élményekhez juttatni a látogatókat, amivel gazdagodva érdeklődőbbek lesznek nemcsak az irodalom, a történelem, de eleink hősi tettei iránt is. Szeretettel várunk minden korosztályt a Gárdonyi rönkvárba!

Nyitva tartás és árak:Nyitva tartás : (április 1-től október 31-ig) hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig November 1-től pénteken 14-től 18 óráig, szombaton 10-től 18 óráig. Egyéb időpontokban csak előzetes jelentkezés alapján látogatható (+3630 9054870)Belépőjegy: 500 Ft/fő. Helyi lakosoknak: 400 Ft/fő. Előre bejelentkezett csoport esetében 10 fő felett: 400 Ft/fő. Bejelentkezett csoportok esetében a 2 kísérő pedagógus ingyen léphet be a rönkvárba, és az emlékházba is. 3 év alatt ingyenes. Jegyek a helyszínen a Galéria Kávézóban kaphatóak.Csoportok részére moderált foglalkozásokat ajánlunk.

Információ és bejelentkezés +3630 4026811, +3630 9054870e-mail: gardonyvar@gmail.com, 2484 Gárdony-Agárd, Sigray u. 1.


Kápolnásnyék - Halász-Kastély: Kápolnásnyéki Balassa András 1703-ban örök áron eladta nyéki és pettendi birtokait nagygyőri Kutas Istvánnak és Ferenczy Györgynek. A Kutas családnak hét lánya volt, így birtokai hétfelé oszlottak leányági öröklés révén. Így jutottak a chernelházi Chernel, a Telegdi Csanády, a Kazay, a Jablonczay, a Székely, a kenesei Kenessey és a Ravazdy családok egyenként 1000 katasztrális holdnál nagyobb földterületekhez. Ezen családok egyik örököse volt a Saáry família, amelynek Julianna nevű tagja nagysarlói Magyary-Kossa Péter felesége lett. Lányuk, Magyary-Kossa Anna kezével került a Dabasi Halász Sámuel kezére a birtok a 19. század első felében. A 19. Század második felében Halász Lázár volt az egyik legnagyobb birtokos Nyéken, gazdaságát 1893-ban már bérlők művelték. Ez olyan jól jövedelmezett, hogy a család 1895-ben már 1235 katasztrális holdat birtokolt, korábbi földjeinek dupláját, és övék volt a legjobban gépesített gazdaság is. Fia, Dabasi Halász Gedeon az 1910-es években építette fel mai formájában a család kápolnásnyéki kastélyát. Az akkor neobarokk stílusban átalakított épületet 1945-ig a Halász família lakta. Az 1945 utáni kollektivizálással termelőszövetkezeti tulajdonba került az épület: a Vörösmarty TSZ irodái működtek a falai között. Az épület ezekben az időkben felújításra nem került, állapota folyamatosan romlott. A kastély megmentése néhány évvel ezelőtt a lehetőségek átgondolásával, majd a konkrét tervek elkészítésével indult. Igazi lendületet azonban 2014-ben, a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásának elnyerésével vett. 

Napjainkban a kápolnásnyéki Halász-Kastély a Velencei-tavi Kistérségi Alapítvány működtetésében komoly szerepet játszik a környék kulturális életében állandó és időszakos kiállításaival, rendszeres zenei rendezvényeivel. Nyári nyitvatartás: keddtől vasárnapig 10:00-18:00, téli nyitvatartás: December 1-től március 31-ig hétfő kivételével minden nap: 9.00-17.00 óráig. Aktuális programok: www.halaszkastely.hu 

Elérhetőségek: 2475 Kápolnásnyék, Deák Ferenc u. 10.  Telefon: +36 21 292 0471  E-mail: info@halaszkastely.hu


Kápolnásnyék - Kovács-, Helytörténeti- és Ásványkiállítás: Helytörténeti kiállítás: Kápolnásnyék helytörténetének bemutatása a múlt emlékein keresztül, az őskortól kezdve. A késő bronzkori, kelta, római kori, honfoglalás kori és középkori emlékek láthatók a vitrinekben. Vörösmarty Mihály és Nyék kapcsolatának bemutatása. A Velencei-tó halászati eszközei, a tó élővilága és a Velencei-tó néprajzi hagyatéka láthatók a gyűjteményben.

Kovács kiállítás: A múlt század elejét idéző kovácsműhely, eredeti kovács szerszámokkal és a hozzá kapcsolódó egyéb szerszámokkal együtt látható. A műhelyben az eredeti fújtatóval és szerszámokkal életre kel a régi kovácsmesterség, amelybe a látogatók betekintést nyerhetnek.

Ásványkiállítás: Több száz gyönyörű csillogó kristály és kőzet várja az érdeklődőket. Az ásványvilág sokszínű és formagazdag példányai mellett sok millió éves ősmaradványok, kövületek kísérik a látogatókat a földtani csodák megismerésében. Külön érdekessége a kiállításnak a Velencei-hegység bányászati emlékeinek bemutatása.

Előzetes bejelentkezés alapján, bármikor várjuk kedves látogatóinkat.Belépőjegy ára: 600,- Ft/fő. A kiállítások megtekintéséhez 10 fő felett tárlatvezetést biztosítunk. Cím: Kápolnásnyék, Gárdonyi u. 13.

Bejelentkezés: Kupi Lászlónál Telefon: 06-20-390-4865 e-mail: kupilaszlo@gmail.com


Kápolnásnyék - Hősök tere: Emlékmű a világháborúkban elesett kápolnásnyéki hősök emlékére. Szabadon látogatható. Cím: Kápolnásnyék, Fő u. - Balassa u. sarka


Kápolnásnyék - Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum: A 7-es út mentén, Velence és Kápolnásnyék között félúton, tábla mutatja az utat a Vörösmarty Mihály Emlékmúzeumhoz. Ebben, az 1801-02-ben épült gazdatiszti házban nevelkedett a magyar romantika kimagasló alkotója, a Szózat költője, az épület 1952 óta múzeum. A költő születésének 200. évfordulójára újjárendezett kiállítás a XIX. század biedermeier hangulatát idézi. A szobák berendezése, a bútorok, a tárgyak olyanok, amelyekhez hasonlók Vörösmarty hétköznapi világát alkották. Bár kevés az eredeti relikvia, itt található a költő íróasztala - rajta a Szózat kézirat-változataival, egy intarziás komód, mely a család hagyatékából való, s az a kobaldkék keretben apró pöttyökkel, virágokkal díszített tál, melynek hátoldalán a következő, tintával írott szöveg olvasható: "Ez a pecsenyéstál egykor Vörösmarty Mihályék háztartásában szolgált, tehát a nagy költőnek személyesen használt tulajdona volt. Mikor Vörösmarty Mihály 1855-ben mint már nagy beteg Pestre költözött, neje egyes apró holmikat eladott..." A kiállítás a legfontosabb dokumentumok segítségével bemutatja a költő életútját, pályaképét és a szinte halála pillanatában kezdődött Vörösmarty-kultusz történetét.

Nyitvatartás és programok: www.vorosmartyemlekhaz.hu Elérhetőségek: 2475 Kápolnásnyék, Vörösmarty u. 31.  E-mail: info@vorosmartyemlekhaz.hu   Tel: +36 70 382 3054 


Nadap - Meleg-hegyi Likas kő: A Dunántúli-középhegység legöregebb kistája, azaz a Velencei-hegység tömbje, legmagasabb csúcsa alapján jóindulattal is csak dombságnak nevezhető. A földtörténeti óidőben keletkezett, és gránitjának köszönhetőek azok a jellegzetes, érdekes sziklaformációk, az ingókövek, melyek a természetvédelmi oltalom alapjaként máig is nagy érdeklődésre tartanak számot. A közismert pákozdi ingóköveken kívül Sukoró környéke is rejt egy-egy magányosan egyensúlyozó kőformát. A meleg-hegyi Likas-kő nemcsak nagyságában tér el pákozdi társaitól, de anyagában is egyedülálló. A Meleg-hegy gerincén álló Likas-kő anyaga kvarcit. A hegy gerincét követő kvarctelér hidrotermás eredetű, ebből preparálódott ki ez az igen érdekes sziklaalakzat. A földrajzilag Lovasberényhez közeli Likas-kő több útvonalon közelíthető meg. Nadap, Pákozd és Sukoró irányából is könnyen járható, minimális szintkülönbséggel emelkedő túraútvonalakon érhetjük el. Megközelíthető Nadapról, a P - PΔ jelzésen, vagy a Lovasberény-Nadap közötti közútról.


Nadap - Szintezési Ősjegy (Adriai) és Szintezési Főalappont (Balti): Nadap területén rendkívül szép környezetben található az Országos Szintezési Főalappont a Nadapi Ősjegy, amely a térképészet és az építészet egyik legfontosabb területének, a magasság meghatározásának a magyarországi viszonyító pontja, mivel itt található hazánk egyik legszilárdabb röghegysége. Azt kevesen tudják, hogy Nadapon 2 ősalappont is van, az ismertebb Adriai szint feletti, valamint a később meghatározott Balti szint Főalappontja. A szintezési ősjegyet az 1888-ban állított emlékmű jelöli. Az alappont érdekessége, hogy a XIX. században, amikor létrehozták, még kevés európai országban határoztak meg ilyen szintezési hálózatot.

Magyarország első országos szintezését 1873-1913 között végezték. Ekkor alapszintfelületnek az Adriai-tenger középszintjének a trieszti Molo Sartorio mareográf mércéjén 1875-ben meghatározott évi középértékén áthaladó szintfelületet választották. Nadap főalappont magassága ebben a rendszerben 173,8385 m, ami később az ún. nadapi alapszint kezdőértékét adta.

A főútról könnyen megközelíthető, tökéletesen ki van táblázva. Innen néhány méterre található a Balti Főalappont. Nadap másik főalappontja a Balti szint szerinti, (Balti tenger szintje Kronstadtban) a Varsói Szerződés államainak egységes katonai magasságmérését szolgálta, de meghonosodott az építészetben és a térképészetben is, nem kis kavarodást okozva, ugyanis a kettő között 63.5 cm magassági eltérés van. Mindkettő használatos ma is. Szabadon látogatható. Cím: Nadap, Rákóczi utca. 


Pákozd - Don-Kanyar Emlékkápolna: Pákozdon a Mészeg-hegyen található a kápolna. Az 1990-es években épült - Szabó Tamás tervei alapján - a Don-kanyar Emlékkápolna, amely a II. világháború idején, a Don-kanyarban elesettek emlékét őrzi. A kápolnában minden évben jeles évfordulókon ünnepi szentmisét tartanak. Itt találhatjuk az ismeretlen katona sírját is. Szabadon látogatható.


Pákozd - Ingókövek: A Velencei-hegység Magyarország egyetlen gránit alapkőzetű hegysége és mint ilyen az ország földtani értelemben legöregebb tájegysége. A Velencei-hegységben Pákozd községtől északra a Sárhegy legmagasabb pontja és az ettől K-DK-re eső területen a gránit kisebb-nagyobb sziklacsoportokat alkot, amelyek jellegzetes alakjukat a szél és az esővíz együttes hatásának köszönhetik. A kemény, tömött, vízzáró kőzetet repedések szelik keresztül-kasul. A repedések a gránit tömegét, nagy négyszögletes hasábokra tagolják és ezeken a felszíneken folyik a kőzet aprózódása, mállása. A felszín mállása folytán a gránittömbök sarkai legömbölyödtek, a tömbök elváltak egymástól és sajátos képződmények az úgynevezett "ingókövek" jöttek létre. Egyes tömbök élükkel támaszkodnak csupán a sziklára, amelyen kimozdulhatnak anélkül, hogy eldőlnének. Ezen alakzatok legszebb példányait megőrzi a természetvédelmi terület. A községi 48-as emlékműtől (nem a Mészeg-hegyi, hanem a Budai úti) a sárga, majd a sárga háromszög (Gránit tanösvény) jelzésű turistaúton érjük el az ingóköveket, s ezen jelzéseket követve, az összes képződmény mellett elhaladunk.


Pákozd - Katonai Emlékpark - Mészeg-hegy: A Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely az 1848. szeptember 29-i, pákozd-sukorói csata tiszteletére és emlékére, 1951-ben állított Obeliszk környezetében került kialakításra a Mészeg-hegyen Pákozdon. A Katonai Emlékpark fejlődése 2002-ben kezdődött meg 11 szervezet összefogásával, majd az Európai Unió pályázati támogatása által 2008-tól jelentősen felgyorsult. Jelen formájában az Emlékhely 2010-ben nyitotta meg kapuit és célja, hogy bemutassa az 1848-ban alakult Magyar Honvédség történetét, az elmúlt 170 év főbb katonai eseményeit és emléket állítson e korok ismert és ismeretlen katonahőseinek. Ha körülnéz, egy csodálatos - a Velencei-tó és a Velencei-hegység között fekvő - földrajzi környezetet, s benne egy szépen kialakított parkot lát számos emlékművel, kiállítási felülettel és interaktív lehetőséggel. A terület egész évben, a létesítmények márciustól októberig látogathatók. Aktuális nyitvatartás a www.kempp.hu weboldalon.

A Katonai Emlékhely a Mészeg-hegyen több tagozódású:
1. 1848-as Pákozdi Csata Emlékműve és Emlékkiállítása
2. XX. századi Háborúk emlékpontja
3. Don Kanyar Kápolna - a II. világháborúban a Don-kanyarnál elesett magyar katonák emlékére - ismeretlen magyar katona sírja
4. Békefenntartók emlékműve: "Végakaratuk a béke volt"
5. "Misszió"- magyar katonák a nemzetközi békefenntartásban 1896-tól napjainkig.

Elérhetőségek: Telefon: +36-22/200-204  E-mail: kempp@kempp.hu   8095 Pákozd, Mészeg-hegy hrsz. 087. 


Pákozd-Sukorói Arborétum és Szabadidőpark: A Velencei-tó legszebb táján elterülő arborétum 96 hektáros területen 250 féle fa és cserje, számtalan lágyszárú növény tárul a látogatók elé, akik az arborétum kilátójáról velencei tájban gyönyörködhetnek. Az arborétumban található tájmúzeum betekintést nyújt a környék kultúrtörténetébe, bemutatja a vidék természeti képét, nyomon követi földtörténeti kialakulását, éghajlati, geológiai és talajviszonyait, vízrajzát. A gyűjtemény ízelítőt ad a rendkívül gazdag és változatos növény- és állatvilágról is. Az érdeklődők megismerkedhetnek az erdő és az arborétumot létrehozó erdészek szerepével. A belső kis tó mentén található színvonalas fa játszótéren és füves sportpályákon lehetőség nyílik szabadtéri játékra és sportolásra. A látogatók kényelmét fedett pihenőhelyek, kiépített ivóvíz és tűzrakó helyek szolgálják. A 150 férőhelyes nyitott szín kiválóan alkalmas szabadtéri rendezvények, majálisok lebonyolítására. Az erdészeti erdei iskola keretében folyó természeti oktatás kiegészíti és bővíti az iskolai ismereteket, elősegíti a természet fokozatos megismerését, az erdőgazdálkodási ismeretek bővítését, személyes erdei élményt és széleskörű tapasztalatokat nyújt. Az arborétumi tanösvényen tájékoztató táblák segítik az erdő életközösségének, valamint az ember erdei tevékenységének megismerését.

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét arra, hogy a területre kutyát behozni tilos az ott élő állatok nyugalmának megőrzése érdekében!

Elérhetőségek: 8095 Pákozd, Mészeg-hegy. Megközelíthetőség: Az M7-es autópálya Sztráda fogadó lejárójáról, a Szúnyog-szigetre vezető útról. GPS: 47.224411 18.580330   Helyközi autóbuszjárattal (Székesfehérvárról és Budapestről) is könnyen megközelíthető. Megálló: Pákozd, Honvéd Emlékmű

Tel: +36-30/417-0133 (nyitvatartási időben) E-mail: arboretum@vadex.hu  Aktuális nyitvatartás a www.vadex.hu weboldalon.


Velencei-tó kerékpáros körút: A Velencei-tó körül kiépített kerékpáros infrastruktúra, a számos könnyen megközelíthető természeti és kulturális látnivaló ideális környezetet teremt a kerékpárral túrázók számára. A tó északi és nyugati oldalán a természeti értékek kerülnek előtérbe, míg a déli és a keleti parton a nyaralók által jobban látogatott üdülővárosok húzódnak. A tavat megkerülő túra az óramutató járásával ellentétes irányban halad és a Velencei Korzótól indul, ami csupán pár száz méterre van a velencei vasúti megállóhelytől. A kitérőket nem számolva 30 km-t kell kerékpároznunk a tó körül, hogy visszaérkezzünk a kiindulópontra. Mivel az útvonal nem túl hosszú, így néhány kitérővel is viszonylag rövid idő alatt kényelmesen teljesíthetjük a távot.

Kerékpárkölcsönzők:  

 • Zilaj Bringa: Tel:+36/20-934-5670 E-mail: info@zilajkerekparkolcsonzo.hu Cím: Velence, 7-es út 46 km szelvényében    GPS: N47,22736° - E18,66567°
 • Rent a Cruiser Bike Velence: Tel: 06 20 460 1255, Cím: Velence, Béke u. 61/b, 2481
 • Agárdi Kerékpár: Tel:  06 20 927 0036, E-mail: info@agardikerekpar.hu Cím: Gárdony, Balatoni út 57, 2484
 • Tekerbringa: Tel: 06 20 357 7015, E-mail: tekerbringa@gmail.com, Cím: Gárdony, Keszeg u. 85.
 • Zebra Bringa:  Tel: +3620-248-9927, +3622-794-060, e-mail: kolcsonzes@zebrabringa.hu, Cím: Gárdony,Szabadság út 42-44. (7 sz.Főút,az Aldival szemben)
 • Gesztenye Biciklikölcsönző: Tel: 30 290 6014, E-mail: info@gesztenyebicikli.hu Cím: 2484 Agárd, Gesztenye sor (Gesztenye sor és Márvány utca kereszteződése)
 • Nádas kerékpárkölcsönző: Cím: Gárdony, balatoni út 60, a Nádas étterem mögött.

Velence - Bence-hegyi Kilátó: A Velencei-tóra jó kilátást nyújtó 210 méteres magaslaton már 1965 novemberében emeltek kilátót. Erre a célra egy elavult olajfúró-tornyot helyeztek át a zalai olajmezőkről. Az acéltorony hamar nevezetessé vált, jó tájékozódási pontot jelentett a kirándulók és a tavon hajózók számára is. Sziluettjét két helyi egyesület is használta logójában. Karbantartás hiányában azonban az acéltorony szerkezete elöregedett, 1988-ra életveszélyessé vált, ezért robbantással lebontották. A velencei önkormányzat a kilátó helyén több alkalommal is megpróbált új tornyot építtetni, de kísérleteik meghiúsultak. Végül a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács valamint a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. 2014 végén nyolcvanmillió forintos keretösszeggel kiírt ötletpályázata már nagy sikert aratott, arra 156 pályamű érkezett. A bíráló bizottság a közönség szavazatait is figyelembe véve Kruppa Gábor és Merkel Tamás építészek (egyébként második díjas) természeti formákat is idéző tervét fogadta el megvalósításra. Az új kilátót 2018-ban adták át a közönségnek.

A kilátó pont a velencei Bence-hegyen, Velence város központjától kb 5 km-re található. Nyitvatartás: K-V 10:00-20:00, hétfő szünnap. Belépőjegy: 500 Ft/fő.  Cím: Velence, Panoráma út. 


Velence Resort & Spa: A szálloda wellness részlegét belépődíj ellenében bárki igénybe vehet, nem csak a szálloda vendégei. Élményfürdőnk "3 az 1-ben" fürdőként biztosítja a kikapcsolódás és gyógyfürdőzés, gyógyulás lehetőségét a hét minden napján. Élménymedencék, valamint gyógyvizes medencék is vendégeink rendelkezésére állnak, nyáron pedig füvesített tóparti strandon élvezhetik a Velencei-tó vizének frissítő hatását.Az élménydús fürdőzést számos élményelem - vízgomba, vízernyő, övzuhany, nyakzuhany, fekvő pezsgőágy, ülőpados hidro-masszázs, ülő pezsgőpad és talpmasszázs - garantálja. Gyermekmedencéinket két korosztály részére alakítottuk ki, gyermekeknek szóló élményelemekkel. A nyári időszakban a Velencei-tóban is meg lehet mártózni: a tó vize ásványi anyagokban, nátriumban és magnéziumban gazdag. A kimerült szervezetre jótékony, regeneráló hatással van, reumatikus panaszok enyhítésére is alkalmas. Fürdőnkben két gyógyvizes medencében fürdőzhetnek vendégeink: egy medence a földszinten, egy pedig az emeleten áll rendelkezésre; utóbbi páratlan panorámát kínál a Velencei-tóra. A fürdő gyógyvize magas kalcium, magnézium és hidrogén-karbonát tartalmánál fogva gyulladáscsökkentő hatású és vérkeringési problémák ellen használható. Nátriumtartalma miatt nőgyógyászati megbetegedések kezelésére alkalmas, magas klorid tartalma fokozza a szervezet ellenálló-képességét, valamint élénkítő és általános erősítő hatással bír. A víz összetétele leginkább a Széchenyi és Gellért fürdő vizéhez hasonló. a fürdőzés mellett szauna, arc-és testkezelések, masszázs vehető igénybe. 

Cím: 2481 Velence, Béke utca 57, tel: +36 22 589 971 

Aktuális árak és nyitvatartás: https://velencespa.com/spa-wellness/nyitva-tartas-es-arak

Strandok: 

Velence Korzó és szabadstrand: A Velencei-tó kapujának is nevezik ezt az ingyenes strandot, amely kellemes tengerparti hangulattal, sekély, homokos parttal, valamint vízi ugrálóvárral vár mindenkit a Tópart utcában. A partszakasz fél km hosszú, ideális fiataloknak és gyermekes családoknak is, de kánikulában elég hamar megtelik. Ha szeretnénk, bérelhetünk napernyőt és napágyakat. A strand közvetlen közelében található a Velence Korzó Szolgáltatóház, melyben üzletek, éttermek, kávézók, fagylaltozók várják a strandolókat. Cím: Velence, Tópart utca 47.

Velence, Tóbíró közi szabadstrand: Egész nyáron bármikor látogatható az ingyenes Tóbíró strand is, melynek különlegessége a gyermekeknek külön lekerített medence-szerű rész és a kötöttpályás wakeboard pálya. Ha a parton maradnánk, akkor röplabdapályán vagy focipályán sportolhatunk. Ha megéhezünk, több büfé közül is választhatunk, ahol fagyi, lángos, sült hal, gyros és palacsinta is kapható.

Sirály Strand és kemping, Gárdony: A sokak által kedvelt gárdonyi Sport Beach 2020-tól Sirály Strand néven működik tovább. A strandon szárazföldi és vízi sportpályák várják az aktív kikapcsolódásra vágyókat, a gyermekek részére pedig homokozó, lassan mélyülő öböl és játszótér áll rendelkezésre, továbbá elég sok az árnyékos rész is. A strand közepén található a Flintsteak Garden, ahol a frissen sütött pácolt húsok, köretek, saláták, hot-dog, hamburgerek, óriás palacsinták, jégkrémek mellett a kicsikre gondolva külön gyerek menü is kérhető. Cím: Gárdony, Harcsa u. 2.

Agárdi Napsugár Strand: Az Agárdi Napsugár Strand 350 m hosszú homokos partszakasszal rendelkezik, a gyerekeknek sekély, árnyékolt részekkel, gyerekcsúszdával és játszótérrel. 10 étterem, bérelhető napozóágyak, értékmegőrző és wifi is van a helyszínen. A strand területén belül kipróbálható a vízibicikli és a vízi ugrálóvár is, emellett sportpályák is várják az aktív pihenésre vágyókat. Hétköznap olcsóbban bejuthatunk, mint hétvégén. Cím: Agárd, Chernel István u. 1.

Park kemping és strand: Gárdonyban a kemping strandon 500 méteres partszakaszból közel 200 méter üzemel strandként, melyből egy sekélyebb részt a gyermekek részére különítettek el. Vize fokozatosan mélyül, a sportkedvelőknek pedig igazi paradicsom a hely, kosár-, futball-, röplabda- és kosárpályával. 16 órától kedvezményes a belépőjegy. Cím: Agárd, Chernel István u. 56-48.

Velencei Drótszamár Park és Kemping: A Drótszamár különlegessége az, hogy külön partszakaszt hoztak létre a kutyával történő strandoláshoz. 5 büfét is kipróbálhatunk, ha itt járunk, strandholmikat vásárolhatunk, napozóágyat is bérelhetünk. 3 éves korig ingyenes, a környékben élőknek pedig 20% kedvezmény jár a belépő árából. Cím: Velence, Kemping u. 2.

Velencei Vízi Vár Strand: Sokan Északi strandként ismerik a Vízi Várat, a Velencei-tó egyik legkellemesebb strandját, ami 500 méteres partszakasszal, homokos, sekély parti résszel, sportpályákkal és óriáscsúszdával várja az ide látogatókat. A sportosabbak kosarazhatnak, focizhatnak, a legkisebbek a játszótéren szórakozhatnak. Cím: Velence, Enyedi u.

Gárdonyi TóParty Rendezvénystrand: Ahogy a nevében is utalnak rá, a gárdonyi strand számos rendezvénnyel szórakoztatja a közönséget egész nyáron. Fokozatosan mélyülő vizében az úszni nem tudók is könnyedén lubickolhatnak, és még a kajakozást is kipróbálhatják. Hétköznap olcsóbban bejutunk, mint hétvégén, de a belépő árak akkor is elég kedvezőek. Cím: Gárdony, Ibolya u.

Gárdonyi Holdfény Sétány Szabadstrand: A Velencei-tó és Gárdony egyik legszebb strandja a 80 méter hosszúságú Holdfény, mely a nyári időszakban bármikor ingyenesen látogatható. Lassan mélyül itt a víz, játszótere is van, a betonos-füves parton nyugodtan pihenhetünk, és még büfét is találunk a strand területén. Aki szeretné, még a kenuzást is kipróbálhatja. Amit azonban érdemes megemlíteni, hogy a partszakasz hivatalosan nem minősül strandnak, és jelenleg a partfal-rekonstrukció miatt munkaterületnek számít. Ennek ellenére sokan fürdőznek ott, a polgármester mégis arra kéri a strandolókat, hogy inkább az engedéllyel rendelkező fizetős és ingyenes fürdőhelyeket látogassák. Cím: Gárdony, Holdfény Sétány

Velencefürdői Szabadstrand: A cserje utcai szabadstrand jelenleg nyitott partszakaszként működik, így mindenki saját felelősségre használhatja, de a szolgáltatásokért (parkoló, mosdó) fizetni kell. Cím: Velence, Cserje utca

Nyitott partszakaszok

 • Tópart utcai Szabadstrand, (nyitott partszakasz) Agárd, Tópart u. 
 • Tini Strand, Szabadstrand (nyitott partszakasz) Agárd, Chernel István u. 1. 
 • Pisztráng utcai Szabadstrand (nyitott partszakasz) Gárdony, Pisztráng utca 
 • Naturista Szabadstrand (nyitott partszakasz) Gárdony, Félsziget 
 • Tavirózsa utcai Szabadstrand (nyitott partszakasz) Gárdony, Tavirózsa utca 
 • Tulipán utcai Szabadstrand (nyitott partszakasz) Gárdony, Tulipán utca